Bülten

Ülkemizde İnternet Altyapısının Çağdışı Kalması

Çağın gerekliliklerini yerine getirebilmenin yolu çağın teknolojisine uyum sağlamaktan geçer.

Türkiye'nin internet altyapısının yetersizliği - fotoğraf © freepik

İnternet… Çağımızın olmazsa olmazı, hemen hemen her evde bulunan bir hizmettir. Peki, yeterli mi? Özellikle ülkemizde birçok kullanıcı internet fiyatlarının çokluğundan şikayetçi. Fiyatların yüksek olduğu gibi yeterli altyapı da bulunamamaktadır. Bunun sebebi geç kalınmışlık. İnternet altyapısı konusunda diğer avrupa ülkelerine nazaran bu işe biraz geç başladık.

Bu sebeple belirli protokolleri ve özellikle altyapıyı çağa uygun şekilde tasarlama konusunda hem maliyet hem de zaman açısından yetişemedik. Reklamlarda her ne kadar süper hızlı, ultra hızlı diye bahsedilmeler yapılıyor olsa da Akamai’nin 147 ülkede sunduğu internet hızı raporuna göre Türkiye 71. sırada bulunarak en kötü internet hızlarından birine sahip. Ülkemizde 15 Mbps ve üzeri hızları deneyimleyebilen kullanıcı sayısı ise maalesef %7’yi geçemiyor.

İnternet Altyapısı Dünyada Nasıl Gelişmiştir?

Günümüzde kullanılan internet ilk olarak 1962 yılında Amerika’nın MIT üniversitesinde tartışmaya “Galaktik Ağ” olarak açılmıştır. Yıllar ilerledikçe savunma alanında gerekli ihtiyacın kapanması adına 1966 yılında ARPANET adında bir ağ oluşturup 1969 yılında da 4 adet merkez kurularak ilk bağlantı yapılmıştır. 1991 yılında linklerin başında kullanılan WWW (World Wide Web) protokolü oluşturuldu. 1998 yılında ise internet artık kullanıcıların kişisel bilgisayarlarına entegre edilip kullanıma sunulmuştur. Milenyum çağı ile birlikte hiç kimsenin tahmin etmediği kadar hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayılan internet, artık birçoğumuz için bir vazgeçilmez olarak kabul ediliyor.

Çağın Gerektirdiği İnternet Nasıl Olmalı?

21. yüzyılda yaşayan bir birey için internet, onun için her şeyi ifade edebilir. Örneğin 1 Mbps hızında bir interneti, internet sağlayıcısı dediğimiz İSS şirketleri paket kılavuzunda sunmak zorundadır. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ülkemizde kota kaldırıldı. Fakat hızlar gibi altyapı da yetersiz kalmakta. Bununla birlikte yetersiz hızlara ödenen meblağlar da kullanıcıları tatmin etmemekte.

En azından ISS’ler fiyat/performans açısından son kullanıcıya mantık çerçevesinde ve cebi de yakmayan teklifler sunması hem internet kullanıcıları hem de internet servis sağlayıcıları için bir çok avantajı beraberinde getirecektir. Penceremizi çevirip kendimize baktığımız vakit mevcut koşullarda 20 Mbps hızda bir interneti dahi bağlatmanın zorluklarını yaşıyoruz. Dünyanın bir çok ülkesi uzay çağına ulaşmak için hedeflerini büyütmenin peşinde iken internette bu kadar geri kalmamızın milli çıkarlarımıza etkisi tartışılmaz derecede önemlidir.

Dijital dünyada söz sahibi olabilmek için en büyük dileğimiz yakın zamanda internet altyapımız Edirne’den Kars’a, Hakkari’den Sinop’a çağımızın ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde yenilenmesidir.